Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Γ. ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Οταν το κράτος κάνει λαθρεμπόριο

Γιάννης Μαραγκός
Μέλος Δ.Σ.
Επιμελητηρίου Ευβοίας 
Πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο 38,2 εκατομμυρίων ευρώ στον ελληνορώσο επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Το πρόστιμο αφορούσε ατασθαλίες και λαθρεμπόριο της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ όταν αυτή ήταν ακόμα κρατική εταιρεία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης προκειμένου να απαλλαγεί ο Ιβάν Σαββίδης από το πολύ μεγάλο πρόστιμο κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανέφερε τα εξής: «Οι εταιρείες στις οποίες περνούν τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους έπειτα από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης απαλλάσσονται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέσθηκαν κατά την περίοδο που τα περιουσιακά στοιχεία ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία».

Η τροπολογία από την μία είναι απόλυτα δίκαιη για τον νυν ιδιοκτήτη της ΣΕΚΑΠ διότι απαλλάσσει τον επενδυτή από ατασθαλίες της εταιρείας στο παρελθόν, από την άλλη όμως ελλιπής και προκλητική γιατί δεν τιμωρούνται οι ένοχοι σε μία αποδεδειγμένη παρανομία. Εδώ έχουμε ένα κράτος που από την μία διατυμπανίζει την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων και από την άλλη καταθέτει μία ελλιπή τροπολογία η οποία αφήνει ατιμώρητους αυτούς που στο παρελθόν διέπραξαν το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία με μία ελλιπή τροπολογία καλύπτει τα στελέχη της τότε κρατικής ΣΕΚΑΠ. Εκτός και αν τα στελέχη της τότε κρατικής ΣΕΚΑΠ εκτελούσαν εντολές των τότε κυβερνήσεων οπότε σε αυτή την περίπτωση, λαθρέμπορος είναι το ίδιο το κράτος.

Όπως και να έχει, είτε κατηγορώντας η Ν.Δ. την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι σβήνει τα πρόστιμα λαθρεμπορίας τσιγάρων, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατηγορεί την Ν.Δ. ότι επί κυβερνήσεως της η κρατική ΣΕΚΑΠ έκανε λαθρεμπόριο ‘’γιατί άραγε;’’ Σημασία έχει ότι σε αυτό το διάστημα φθάσαμε να έχουμε 10.000 κλειστά περίπτερα, 17.000 κλειστά μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα 40.000 ανέργους στο κλάδο και 670 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο απώλεια στα δημόσια έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου