Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Σεμινάριο μουσειακής εκπαίδευσης από την ΕΛΜΕ Εύβοιας

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ευβοίας θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του σωματείου πάνω σε επιστημονικά, γνωστικά και παιδαγωγικά ζητήματα, αποφάσισε τη διεξαγωγή σεμιναρίου μουσειακής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον τίτλο:  «Χαλκίδα: Ζωντανεύοντας τις μνήμες της πόλης»

Το σεμινάριο αυτό πέρα από το να εξοικειώσει τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με τα ιστορικά τοπόσημα της πόλης, έχει ως σκοπό να αξιοποιήσει το ρόλο και τη συμβολή του εκπαιδευτικού κατά την επίσκεψη του σχολείου του σε μουσεία, μνημεία και ιστορικούς τόπους, διαδικασία που βοηθά στον εμπλουτισμό της σχολικής μάθησης. Οι δυνατότητες εκπαιδευτικής αξιοποίησης που κρύβει ένα ειδώλιο, μια επιτύμβια στήλη, ένα ερειπωμένο κάστρο, ένα ανενεργό βιομηχανικό κτήριο, θα διερευνηθούν μέσα από τις θεωρητικές εισηγήσεις των επιμορφωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και θα δοθούν προτάσεις και ιδέες για την αξιοποίηση τέτοιων επισκέψεων.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις και προγραμματίζεται ως εξής: 

1η φάση: Ξεναγήσεις-γνωριμία με τα μουσεία και τα μνημεία του τόπου μας

Τετάρτη 8/11/2017 ώρα 2 μ. μ. Eπίσκεψη-ξενάγηση στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Ελ. Βενιζέλου 13) από την αρχαιολόγο κ. Κατσάλη Σοφία 

Πέμπτη 9/11/2017 ώρα 2 μ.μ. Επίσκεψη-ξενάγηση στο Νέο Μουσείο Αρέθουσα και στη Ρωμαϊκή Παλαίστρα (Αρεθούσης 146 και 116) ) από την αρχαιολόγο κ. Κατσάλη Σοφία

Πέμπτη 16/11/2017 ώρα 3 μ.μ. Επίσκεψη-ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Τζαμί Εμίρ Ζαδέ-Σπίτι της οδού Παίδων-Οικία Βαΐλου-Ναός Αγίας Παρασκευής) από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας κ. Καλαμαρά Παρή 

Σάββατο 18/11/2017 ώρα 11 μ.μ. Επίσκεψη-ξενάγηση στο δυτικό προμαχώνα στο φρούριο του Καράμπαμπα 

Πέμπτη 23/11/2017 ώρα 6 μ.μ επίσκεψη-ξενάγηση στην Εβραϊκή συναγωγή από την κ. Λουκά Εστέρ-Σότια 

Σάββατο 25/11/2017 ώρα 11 π.μ. επίσκεψη-ξενάγηση στο Εβραϊκό νεκροταφείο από τον κ. Μάιση Μάριο 

Σάββατο 

2η φάση: Εργαστήριο σχεδιασμού εκπαιδευτικής δραστηριότητας με αφετηρία τα μνημεία και τις μουσειακές συλλογές της Χαλκίδας

Συντονιστές εργαστηρίου: κ. Στάθης Γκότσης, Ιστορικός - Μουσειοπαιδαγωγός ΥΠ.ΠΟ.Α., κ. Αμαλία Τσιτούρη, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος ΥΠ.ΠΟ.Α.


Σάββατο 9/12/2017, ώρα 9.30-2.30 μ.μ., Θεωρητική προσέγγιση - Στοιχεία μεθοδολογίας

(Βιβλιοθήκη 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος)


Παρουσίαση του μεθοδολογικού - θεωρητικού πλαισίου σχεδιασμού δράσεων για την εκπαιδευτική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφορά στους στόχους, τις ομάδες εφαρμογής, την ερμηνευτική προσέγγιση του υλικού πολιτισμού, τα παιδαγωγικά εργαλεία, το εποπτικό και εκπαιδευτικό υλικό, τη σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών). 

Συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς. 

Οδηγίες για την εκπόνηση της άσκησης.


Κυριακή 10/12/2017, ώρα 9.30-3 μ.μ., Άσκηση σχεδιασμού εκπαιδευτικής δραστηριότητας-Μνημεία και μουσειακές συλλογές Χαλκίδας)

Βιβλιοθήκη 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος

Άσκηση σχεδιασμού θεματικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τους εκπαιδευτικούς χωρισμένους σε δύο ευέλικτες ομάδες των 10-12 ατόμων, με σημείο αναφοράς επιλεγμένα μνημεία ή /και μουσειακές συλλογές της Χαλκίδας. Καταγραφή των προτάσεων, με βάση έντυπο οδηγό σχεδιασμού. 
Συζήτηση ανάμεσα στις δύο ομάδες για το περιεχόμενο των προτεινόμενων θεματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. 

Σημ.: οι ημερομηνίες και οι ώρες των επισκέψεων ενδέχεται να υποστούν μικρές αλλαγές.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι η ιδιότητα του μέλους της ΕΛΜΕ. Στις ξεναγήσεις και στα εργαστήρια θα συμμετέχουν περίπου 25 άτομα που θα εργαστούν σε 2 ομάδες, ενώ την παρουσίαση του θεωρητικού και μεθοδολογικού πλαισίου το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου μπορεί να τις παρακολουθήσει μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών. 

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 στο mail της ΕΛΜΕ. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων για την συμμετοχή στα εργαστήρια θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση υπέρβασης του αριθμού των συμμετεχόντων εντός των προθεσμιών θα γίνει κλήρωση. 

Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Τηλ. Επικοινωνίας: 6936192429 ή στο mail της ΕΛΜΕ: elmeevias@yahoo.gr


Η πρώτη  ξενάγηση ξεκινά την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου και ώρα 2 μ.μ. έξω από το παλιό αρχαιολογικό μουσείο (Ελ. Βενιζέλου 13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου