Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΧΑΛΚΙΔΑ-ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο μουσειακής εκπαίδευσης «Χαλκίδα: Ζωντανεύοντας τις μνήμες της πόλης», που διοργάνωσε η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης-ΕΛΜΕ Εύβοιας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας και το ΥΠΠΟΑ. Πραγματοποιήθηκε από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, διαφόρων ειδικοτήτων, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η πρώτη φάση του σεμιναρίου περιελάμβανε επισκέψεις-οργανωμένες ξεναγήσεις σε όλα σχεδόν τα μνημεία και τα μουσεία της πόλης και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, στο Νέο Μουσείο Αρέθουσα, στο Ρωμαϊκό Γυμνάσιο, στο Δυτικό προμαχώνα του Φρουρίου Καράμπαμπα, στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης-Τζαμί Εμίρ Ζαδέ-Σπίτι της οδού Παίδων-Οικία Ενετού Βαΐλου-Αγία Παρασκευή, στην Εβραϊκή Συναγωγή και τέλος στο Λαογραφικό Μουσείο. Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποίησαν τις ξεναγήσεις ανέδειξαν όλα τα ιστορικά στοιχεία και τις άγνωστες πτυχές των μνημείων και μύησαν τους/τις επιμορφούμενους/ες στις αθέατες πλευρές των μνημείων.

Η δεύτερη φάση του σεμιναρίου υλοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος του Α’ Γυμνασίου Χαλκίδας, κατά το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου, και περιελάμβανε εργαστήριο σχεδιασμού εκπαιδευτικής δραστηριότητας με αφετηρία τα μνημεία και τις μουσειακές συλλογές της Χαλκίδας. Οι εξαιρετικοί επιμορφωτές, η αρχαιολόγος-μουσειολόγος κ. Αμαλία Τσιτούρη και ο ιστορικός-μουσειοπαιδαγωγός κ. Στάθης Γκότσης, παρουσίασαν στους/στις επιμορφούμενους/ες το μεθοδολογικό-θεωρητικό πλαίσιο μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό και τους καθοδήγησαν στο σχεδιασμό δράσεων και δραστηριοτήτων για την εκπαιδευτική αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την πιθανή σύνδεση τους με το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου. Στο τέλος του διήμερου οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα κωδικοποιηθούν και θα σταλούν σε όλα τα σχολεία για αξιοποίηση τους από τους εκπαιδευτικούς, όταν πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στους χώρους αυτούς. 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου προσφέρθηκαν στους επιμορφωτές από την οργανωτική επιτροπή προϊόντα της αγροτικής παραγωγής της περιοχής Χαλκίδας, τα οποία δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ με την συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, οι οποίοι συμμετείχαν στο σεμινάριο, ως έμπρακτο δείγμα ευχαριστιών για το πολύ εποικοδομητικό επιμορφωτικό διήμερο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας ευχαριστεί θερμά την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας κ. Παρή Καλαμαρά για την άψογη συνεργασία και το άνοιγμα όλων των μνημείων για τους σκοπούς του σεμιναρίου καθώς τους αρχαιολόγους κ.κ. Κατσάλη Σ., Κωσταρέλλη Α. και Μπούκουρα Κ., για τις υποδειγματικές ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους και τα μνημεία της Χαλκίδας.

Ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στον πρόεδρο της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κ. Φαράντο Χ. για την ευγενική πρόσκληση στο Λαογραφικό Μουσείο και την επιμελήτρια κ. Μπάκα Σ. που μας εξοικείωσε με το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε επίσης την Ισραηλίτικη Κοινότητα Χαλκίδας και συγκεκριμένα τον κ. Μάιση Μ. και την κ. Λουκά Ε., για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και την γνωριμία με τα θρησκευτικά ήθη μιας κοινότητας με μακραίωνη παρουσία στην πόλη της Χαλκίδας.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση του Α’ Γυμνασίου Χαλκίδας για την παραχώρηση της αίθουσας βιβλιοθήκης Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλος και την πολύ ζεστή φιλοξενία κατά το διήμερο των εργαστηρίων. 

Η οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου δεσμεύτηκε ύστερα από αίτημα των συμμετεχόντων να επαναλάβει την ωραία αυτή πρωτοβουλία και στο άμεσο μέλλον για τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου