Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (14/1) ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ


Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ιδρύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2012 μετά από πέντε μήνες συζητήσεων, διαβουλεύσεων και εθελοντικής εργασίας και επισημοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο στις 10 Φεβρουαρίου 2012. Αντί άλλου κειμένου, για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΕΙΡ, παραθέτουμε ένα παλαιότερο κείμενο του γνωστού συγγραφέα Paulo Coelho με τίτλο "Αντιγράψτε όλα όσα έχω γράψει!"

Στο κείμενο αυτό, ο συγγραφέας αναλύει τις σκέψεις του για το νόμο S.O.P.A. (Stop Online Piracy Act, στα ελληνικά "Σταματήστε την πειρατεία στο Ίντερνετ").

Ο νόμος αυτός υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2011 "με σκοπό την επέκταση των δυνατοτήτων των Σωμάτων Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και των κατεχόντων πνευματικών δικαιωμάτων για να αντιμετωπίσουν την διαδικτυακή πειρατεία πνευματικής ιδιοκτησίας και απομιμητικών προϊόντων ("προϊόντων-μαϊμού")”, όπως γράφεται χαρακτηριστικά στο Wikipedia.

Μετά από διαμαρτυρίες πολιτών και οργανισμών, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και παγκόσμια (στην Ελλάδα έγιναν κινητοποιήσεις από το ΠΕΙΡ), το νομοσχέδιο τελικά αποσύρθηκε, αλλά οι προσπάθειες για τον έλεγχο του διαδικτύου συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, πρόσφατα με νέα νομοσχέδια για την ουδετερότητα του!

Στο κείμενο αυτό, μεεταξύ άλλων ο Coelho γράφει:

"Πειρατές του κόσμου, ενωθείτε και αντιγράψτε όλα όσα έχω γράψει!
Οι παλιές καλές μέρες, όταν κάθε ιδέα είχε έναν ιδιοκτήτη, έχουν φύγει για πάντα.

Πρώτον, επειδή όλοι ανακυκλώνουν τα ίδια τέσσερα θέματα: μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων, ένα ερωτικό τρίγωνο, την πάλη για την εξουσία, και την ιστορία ενός ταξιδιού.
Δεύτερον, επειδή όλοι οι συγγραφείς θέλουν αυτό που γράφουν να διαβαστεί, είτε σε μια εφημερίδα, ένα μπλογκ, φυλλάδιο ή σε έναν τοίχο.

Όσο πιο συχνά ακούμε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, τόσο πιο έντονα θέλουμε να αγοράσουμε το CD. Το ίδιο είναι και με τη λογοτεχνία.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι αντιγράψουν ένα βιβλίο, τόσο το καλύτερο. Αν τους αρέσει η αρχή, θα αγοράσουν ολόκληρο το βιβλίο την επόμενη μέρα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από την ανάγνωση μεγάλων κειμένων στην οθόνη ενός υπολογιστή...

...Όταν ταξίδεψα σε ολόκληρη τη Ρωσία με το τρένο, γνώρισα πολλούς ανθρώπους που μου είπαν ότι είχαν ανακαλύψει την πρώτη μου δουλειά μέσω της “πειρατικής” έκδοσης που είχα αναρτήσει στην ιστοσελίδα μου. Σήμερα, διαχειρίζομαι μια ιστοσελίδα με το όνομα “Pirate Coelho”, που περιέχει συνδέσμους με οποιαδήποτε βιβλία μου είναι διαθέσιμα σε σε σελίδες P2P.

Και οι πωλήσεις μου συνεχίζουν να αυξάνονται – σχεδόν 140 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Όταν έχεις φάει ένα πορτοκάλι, πρέπει να πας πίσω στο κατάστημα για να αγοράσεις ένα ακόμα. Στην περίπτωση αυτή, είναι λογικό να πληρώνεις επί τόπου. Σε ένα αντικείμενο τέχνης, δεν αγοράζεις χαρτί, μελάνι, πινέλο, καμβά ή μουσικές νότες, αλλά την ιδέα που γεννήθηκε από το συνδυασμό των προϊόντων αυτών.

Η “Πειρατεία” μπορεί να λειτουργήσει ως μια εισαγωγή στο έργο ενός καλλιτέχνη. Αν σου αρέσει η ιδέα του/της, τότε θα θέλεις να το έχεις στο σπίτι σου, μια καλή ιδέα δεν χρειάζεται προστασία.

Τα υπόλοιπα είναι είτε απληστία, είτε άγνοια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου