Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΚΟΥΡΕΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Όπως ενημερώνει ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, μετά από οκτάμηνες διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εκκαθαρίστρια της Αγροτικής (ΑΤΕ) καταλήξαν σε ιδιαίτερα ευνοϊκή συμφωνία για τους αγρότες. 

Έτσι στους ιδιώτες αγρότες ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΟΛΟΙ οι ΤΟΚΟΙ, είτε είναι συμβατικοί, είτε υπερημερίας, είτε πανωτόκια (εξωλογιστικό χρέος) και μένει ΜΟΝΟ το οφειλόμενο κεφάλαιο (Λογιστικό Χρέος). Το κεφάλαιο ΕΠΙΣΗΣ ΚΟΥΡΕΥΕΤΑΙ στο ύψος της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ των εγγυήσεων. Το υπόλοιπο ρυθμίζεται σε 10 έτη με επιτόκιο στεγαστικού δανείου ! Παράλληλα θα εφαρμόζεται ο νόμος 3259/04 για όριο χρέους στο διπλάσιο του πραγματικά δανεισθέντος κεφαλαίου! 

Στις αγροτικές επιχειρήσεις, όπως και στους συνεταιρισμούς επιτρέπεται η είσοδος στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και αν έχουν το 85% των χρεών τους στην πρώην ΑΤΕ, τότε κάνουν διμερή διαπραγμάτευση με την εκκαθαρίστρια αυτής PQH, που τις περισσότερες φορές έχει τις πιο πάνω κατευθύνσεις. Εάν η επιχείρηση έχει χρέη σημαντικά και στο δημόσιο, ή άλλες τράπεζες τότε ισχύουν οι όροι ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ του εξωδικαστικού, στο ύψος δηλαδή της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ - εμπορικής αξίας των εγγυήσεων, ενώ το υπόλοιπο ρυθμίζεται σε πολλά έτη με επιτόκιο στεγαστικού δανείου ! Μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αυτών είχε δάνεια με εγγύηση του δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ οι εγγυήσεις στο ύψος των λοιπών εγγυήσεων (συνήθως ακινήτων) ! 

Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει 1/5/2018 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Γεν. Γραμμ. Ιδιωτ. Χρέους. Στη Χαλκίδα θα ανοίξει ειδικό κατάστημα στην πρώην Τραπ. Ευβοίας για να ενημερώνει για τις λεπτομέρειες των κουρεμάτων και ρυθμίσεων !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου