Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Επιστολή διαμαρτυρίας για την μετάθεση της κ. Π. Καλαμαρά

Με αφορμή τη ξαφνική μετάθεση της Παρής Καλαμαρά από τη θέση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, φορείς, σωματεία, συλλογικότητες και μεμονωμένα άτομα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια γενικότερα, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό πολιτισμού Λ. Κονιόρδου σχετικά με την απομάκρυνση αυτή. 

Αναλυτικά η επιστολή:

"Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην πόλη μας η είδηση για τη μετάθεση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Παρής Καλαμαρά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Ευβοίας και η τοποθέτησή της στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα 8 χρόνια που η κ. Καλαμαρά υπηρετεί από διάφορες θέσεις ευθύνης στην Εφορεία Ν. Ευβοίας, έχει αλλάξει η σχέση των κατοίκων αυτής της πόλης με αυτό που ονομάζουμε υλική πολιτιστική κληρονομιά. Το άνοιγμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε φορείς, συλλογικότητες και απλούς πολίτες, οι αδιάλειπτες ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, η συμμετοχή της εφορείας στη διοργάνωση σεμιναρίων μουσειακής εκπαίδευσης, η διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων στους χώρους των μνημείων κ.ά. πέρα από την γνωριμία των πολιτών με τα ιστορικά τοπόσημα της περιοχής μας, και τα αυτονόητα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για τις τωρινές και τις επερχόμενες γενιές, έχουν δημιουργήσει μια σχέση οικειότητας και σεβασμού των πολιτών προς αυτό που ονομάζουμε πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο στο μακρύ ταξίδι του από το παρελθόν, διατηρείται στο παρόν, για να κληροδοτηθεί στο μέλλον, με την ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου σας και με εμπνευσμένους ανθρώπους, όπως η κ. Καλαμαρά, η συμβολή της οποίας σε αυτή την προσπάθεια ήταν κάτι περισσότερο από καθοριστική, καθώς υπερέβαινε τα όρια του απλού δημοσιοϋπαλληλικού καθήκοντος.

Αποτελεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η μετακίνηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά μεγάλα έργα της περιοχής μας, (μεταφορά του παλιού αρχαιολογικού μουσείου στο νέο μουσείο Αρέθουσα, αρχαιολογική σκαπάνη στο χώρο γύρω από το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας, προσπάθεια ένταξης της οικίας της οδού Παίδων σε πρόγραμμα χρηματοδότησης κ.ά.) για τα οποία η κ. Καλαμαρά έχει προσωπική γνώση και ενδιαφέρον και των οποίων η εξέλιξη πιστεύουμε ότι θα πληγεί από την απομάκρυνσή της. Τα ανωτέρω μνημεία έρχονται να προστεθούν σε ανάλογα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης, με τα οποία έχει αποδοθεί και νέα χρήση στα μνημεία, με αποτέλεσμα την ωφέλιμη οικειοποίηση του δημόσιου χώρου από όλους/ες μας.

Θέλουμε, επίσης να σημειώσουμε τις ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές του πολιτιστικού αποθέματος της Εύβοιας, αρχαίου και νεώτερου– που έγινε βορά στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, το οποίο «σάρωσε» την ταυτότητα των πόλεων και των χωριών του νομού – και την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε, οι προς το παρόν λίγοι σχετικά πολίτες που ασχολούμαστε με την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ύπαρξη δημόσιων λειτουργών με πραγματικό ενδιαφέρον και πολυποίκιλη δράση, όπως η κ. Καλαμαρά.

Κυρία Υπουργέ,

Ως εκπρόσωποι και μέλη φορέων και συλλογικοτήτων αυτής της πόλης αλλά και ως απλοί πολίτες θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας λύπη και τη διαμαρτυρία μας για αυτή την μετακίνηση και να αιτηθούμε την επανεξέτασή της. Ελπίζουμε, μετά τα παραπάνω, να πεισθήκατε ότι το αίτημά μας για παραμονή της κ. Καλαμαρά στη παρούσα θέση της είναι προς όφελος της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας στην περιοχή μας.

Με τιμή

Το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Χαλκίδας
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιτών «το Κάστρο»
Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Ερετρίας «Η Μέδουσα»

Σταύρος Ιωάννου-Καλλιτεχνικός Διευθυντής Doc Fest Χαλκίδας
Γιάννης Κατσάνος-Καλλιτεχνικός Διευθυντής Bio-mechanical Festival
Κάλλια Χατζηγιάννη- Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Νομού Ευβοίας
Μαριάννα Ράνου- Αρχιτέκτων-Μέλος της Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας
Μαίρη Μουρσελά-Αρχιτέκτων-Μηχανικός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου