Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΒΟΥΝΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

Με αναστάσιμη λαμπρότητα πανηγύρισε η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, την ετήσια εορτή της (Δευτέρα του Θωμά), την Κυριακή 15 και την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.


15/3 το απόγευμα τελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της περιφέρειας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Εικόνας της Παραβουνιώτισσας, την οποία πλαισίωναν νεαρά κορίτσια με λευκές φορεσιές, κρατώντας μία λαμπάδα, τηρώντας το έθιμο που προήλθε από την Γαλλιμή της Νήσου Μαρμαρά.

Κατά την διάρκεια της λιτανείας και όταν η πομπή έφθασε στην προβλήτα του Δημαρχείου, το νεό οχηματαγωγό και επιβατικό πλοίο «Παναγία Παραβουνιώτισσα», που εξυπηρετεί τον χειμώνα την Πορθμειακή Γραμμή Ερετρίας – Ωρωπού, απέδωσε τιμές στην Υπεραγία Θεοτόκο και ο ιΚλήρος τέλεσε δέηση υπέρ υγείας των πλοιοκτητών Βασιλείου Δεληγιάννη και του ιατρού Ιωάννου Παρασκευά και «πάντων των εν θαλάσσαις πλεόντων». 

Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 16 Απριλίου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και πλήθος χριστιανών. Μετά το «Δι' ευχών», διανεμήθηκε ευλογημένο φαγητό και οι παραδοσιακές Γαλλιμήτικες Κουλούρες σε όλους τους πιστούς, οι οποίοι συμμετείχαν.


Η ιστορία της Ιερά Εικόνας 

Η ιστορία της Ιερά Εικόνας της Παναγίας Παραβουνιώτισσας αρχίζει από τον 7ο αιώνα μ.Χ., οπότε εικάζεται ότι αγιογραφήθηκε επί Βασιλέως του Βυζαντίου Ηρακλείου, μετά από μία νίκη του κατά των Περσών. Αγιογράφοι της Εικόνας ήταν 2 ασκητές μοναχοί από την Κύπρο, οι Σιλβέστρος και Ησαΐας. Οι μοναχοί αυτοί μαζί με άλλους χριστιανούς εγκαταστάθηκαν στην Προικόνησο ή αλλιώς στη νήσο Μαρμαρά, στο βουνό, που μέχρι σήμερα ονομάζεται «Παναγιά», όπου ανήγειραν παρά την κορυφή του βουνού, παρεκκλήσι στο όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου δίδοντάς του το όνομα «Παραβουνιώτισσα».

Το 1054 κατά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους, ο ναός πυρπολήθηκε και τον 16ο αιώνα χτίσθηκε πολύ κοντά ο Ναός του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό που δημιουργήθηκε το ονόμασαν Γαλλιμή. Μετά από περισσότερα από εκατό χρόνια, βοσκοί, σκάβοντας για να φτιάξουν ένα μαντρί βρήκαν το δάπεδο του κατεστραμμένου ναού της Παναγίας, μανουάλια καθώς και την εικόνα της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας. Η ανεύρεση της εικόνας έγινε Δευτέρα του Θωμά, για αυτό και καθιερώθηκε να εορτάζεται αυτή την ημέρα.
Μετά την βίαιη ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, οι πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μ. Ασία στην Ερέτρια μετέφεραν από την Γαλλιμή, αντί άλλης περιουσίας, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας, όπως και άλλες 410 εικόνες.

Προς τιμή της Θαυματουργού Εικόνας δημιουργήθηκε ομώνυμη νέα Ενορία στην Ερέτρια το 1999 με τον μικρό Ναό της Παναγίας. Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου Ιερού Ναού, ο οποίος, με την φροντίδα του καλού Εφημερίου της Ενορίας, υπερπολυτέκνου Ιερέως, Οικονόμου π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των συνεργατών της Ενορίας και όλων των Ενοριτών, ανεγείρεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ η Ενορία προσφέρει και πλούσιο ποιμαντικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου