Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Όχι στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1 » από Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων


Την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1 » του υπουργείου Εσωτερικών και τη δίμηνη διαβούλευση των προτάσεων που αυτό περιλαμβάνει, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, με ψήφισμα που ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018. 

Ειδικότερα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρονται τα εξής:

“Το νομοσχέδιο που έδωσε στην δημοσιότητα η Κυβέρνηση, με τον τίτλο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ1» είναι παντελώς απογοητευτικό.
Μία διεργασία μεταρρύθμισης που κράτησε, σχεδόν, τρία χρόνια κατέληξε σε μία νομοθετική πρόταση, η οποία κάνει ουσιαστικά μόνο ένα: Αλλάζει το εκλογικό σύστημα εισάγοντας την απλή αναλογική στην εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων χωρίς καμία δικλείδα  διασφάλισης της δυνατότητας να  υπάρξουν στέρεες πλειοψηφίες, ικανές να διοικήσουν τους Δήμους και να φέρουν σε πέρας την πολιτική εντολή των τοπικών κοινωνιών.

      Εκλέγονται, ορθώς, οι Δήμαρχοι με το ισχύον σήμερα σύστημα της διπλής εκλογής, εάν δεν συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο γύρο, πλην όμως το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγεται ουσιαστικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εκλογή του Δημάρχου. Αυτό το σύστημα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε δυσαρμονία Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου και τελικά θα οδηγήσει σε ουσιαστική ακυβερνησία τους Δήμους.
Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση παραπέμπει σε ομάδα μελέτης και τελικά στις καλένδες, το μέγα διακύβευμα της μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση αλλά και η Χώρα: Τη γενναία αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες με τους ανάλογους πόρους και προσωπικό, έτσι ώστε να ασκείται η δημόσια εξουσία πλησιέστερα στον πολίτη  με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων καλεί την Κυβέρνηση
    • να αποσύρει το νομοσχέδιο που οδηγεί στη διάλυση του συστήματος διακυβέρνησης των Δήμων και
    • να προτάξει την ουσιαστική μεταρρύθμιση, δηλαδή την αποκέντρωση της δημόσιας εξουσίας πλησιέστερα στους πολίτες,  μεταφέροντας σημαντικές αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
    • Να δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, που δεν θα είναι λιγότερος των δύο (2) μηνών.
Η μεταρρύθμιση αυτή είναι η κορυφαία προϋπόθεση για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, στον διάλογο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της αντιπροσωπευτικότητας και της σταθερότητας του συστήματος διακυβέρνησης, καθόσον το εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να ρυθμίζεται αποσπασματικά αγνοώντας την ανάγκη να  υπάρχει διαμορφωμένη  δημοκρατική προγραμματική πλειοψηφία ικανή να λαμβάνει αποφάσεις “.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου