Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής από Σύλλογο Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χαλκίδας


Ο Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χαλκίδας διοργανώνει σεμινάριο δημιουργικής γραφής την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στο 3ο Δημοτικό σχολείο στις 5.30μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
· Με αφορμή μια εικόνα (Παρουσίαση από τηΤασούλα Τσαλκιτζή, με φωτογραφίες της ομάδας φωτογραφίας και κείμενο δικό της)
· Με αφορμή μια ιδέα ( Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Γεωργίου)
· Η Διδακτική της Μυθοπλασίας: Τεχνικές Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής με την Λιάνα Δενεζάκη και τον Μάνο Κρόκο


Τι πληροφορίες μεταφέρουν οι εικόνες και πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για να αναπτύξουμε τον περιγραφικό και αφηγηματικό λόγο των παιδιών, ώστε να τα εμπνεύσουμε να πλάσουν τις δικές τους ιστορίες; Οι Παραμυθοκάρτες Δημιουργικής Αφήγησης μάς δείχνουν τον τρόπο να επινοήσουμε δικές μας αφηγήσεις με εργαλεία τα επτά βασικά στοιχεία μιας φανταστικής ιστορίας, όπως τα ορίζει ο Βλαντιμίρ Προπ.

Οι κάρτες μάς καθοδηγούν να πλάσουμε τους ήρωες κι έπειτα να τους μπλέξουμε σε περιπέτειες, καθορίζοντας οι ίδιοι την πλοκή και την εξέλιξη της ιστορίας τους. Ο στόχος μας είναι να δούμε πώς οι μαθητές, αξιοποιώντας την πρότερη αναγνωστική εμπειρία τους και τα βιώματά τους, μπορούν να καθοδηγηθούν ώστε να δημιουργήσουν μια δομημένη φανταστική ιστορία, κατανοώντας τα βήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της. Μια ιστορία που θα έχουν τη χαρά να δουν να παίρνει μορφή μπροστά στα μάτια τους βήμα-βήμα. Πρόκειται για μια διαδικασία που παράλληλα με τη φαντασία καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση και δίνει στον εκπαιδευτικό αρκετά στοιχεία για την ψυχοσύνθεση κάθε παιδιού, τους προβληματισμούς του αλλά και τη δυναμική της ομάδας του. Με βιωματικές δραστηριότητες θα δούμε την ιστορία να ζωντανεύει μέσα από την εικονογράφηση και να γίνεται ένα «κανονικό» βιβλίο, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να κατανοήσουμε και τα στάδια παραγωγής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου