Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

H ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ I. M. ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων και Κατοίκων Νεάπολης, πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα με τίτλο «Γυναίκες σιωπούν, γυναίκες τραγουδούν».

Στην έναρξη της εκδηλώσεως η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ουρανία Παπαγεωργίου - Τσάπελη, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και έκανε μνεία στη Μικρασιάτισσα γυναίκα - πρόσφυγα που παρά τα δεινά που έζησε, προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της και να στηρίξει την οικογένειά της και το κοινωνικό σύνολο.

Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός κ. Ματίνα Κουβαρά πήρε τη σκυτάλη και με γλαφυρότητα, γλυκύτητα και μοναδικό λόγο παρουσίασε τη ζωή και το έργο δύο σπουδαίων γυναικών. Της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας και της Μαρίζας Κοχ ενώ έκλεισε την ομιλία της με το πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε στην έναρξή της. Τη γυναίκα που δάνεισε την ανθρώπινη φύση στον ίδιο τον Θεό, την Παναγία μας.

Στη συνέχεια η κ. Μίνα Βαμβάκου μέσα από ένα εξαιρετικό μονόπρακτο, παρουσίασε τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας που είναι σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, μαγείρισσα, νοσοκόμα και έχεις τόσες ακόμη ιδιότητες.

Έπειτα το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αφού μετέφερε την αγάπη και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου προς όλους, συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές και συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή τα μέλη της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεως Χαλκίδος, η οποία με Χοράρχη τον κ. Θεόδωρο Κοκκορίκο καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, απέδωσε εξαιρετικά, αποσπώντας δικαίως το χειροκρότημα του κοινού, παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα.

Τα τραγούδια που αποδώθηκαν είναι:

1. Κυρά μ' Ευαγγελίστρια - μονωδία πρεσβυτέρα Ευφραιμία Μπαραμπούτη-Βασιλείου
2. Μια Σμυρνιά
3. Αλατσατιανή
4. Απόψε τα μεσάνυκτα
5. Για σένα νύκτες περπατώ - μονωδία κ. Βασίλειος Κεσελόπουλος
6. Γατζιλαριανή
7. Τζιβαέρι - απόδοση από τις κυρίες Βασιλική Τσιτσάκη, Παρασκευή Σπυροπούλου, Κυριακή Παπαγρηγορίου, πρεσβυτέρα Ευφραιμία Μπαραμπούτη-Βασιλείου
8. Κυρά μ' κι αρχοντοπούλα - μονωδία κ. Κωνσταντίνος Χριστογιώργος
9. Μ' ορκίζεσαι μικρό μου πως θα μ' αγαπάς
10. Μενεξέδες και ζουμπούλια

.Στο τέλος της εκδηλώσεως η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ουρανία Παπαγεωργίου - Τσάπελη ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο για τη στήριξη και βοήθειά του προς το Σύλλογο, τους συντελεστές και όλους τα παρευρισκομένους ενώ στην έξοδο ένα χειροποίητο δώρο από τις κυρίες του Συλλόγου περίμενε όλες τις γυναίκες που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου