Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Στις 11 Μαΐου 2019, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεως Χαλκίδος, προσκεκλημένη από το Παράρτημα Ξάνθης της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, συμμετείχε στην επετειακή εκδήλωση μνήμης με θέμα: «566 Χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως- Ο Απόηχος της Αλώσεως στην Ελληνική Λαϊκή Ψυχή».


Η εκδήλωση περιελάμβανε ιστορική αφήγηση, που άρχισε από την 11η Μαΐου του 330 μ.Χ., που ο Μ. Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στην θέση της αρχαίας πόλης του Βυζαντίου, που ο ίδιος ονόμασε «Νέα Ρώμη» και στην συνέχεια ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη και έφτασε μέχρι και την αποφράδα ημέρα της 29ηΜαΐου 1453, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη προβολή εικόνας, video, ποιητικό λόγο, σπάνιες μονωδίες και 12 επετειακά τραγούδια και θρήνους της Αλώσεως, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ξάνθης, κ. Χρήστος Σταμπουλής, ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγος, κ Απόστολος Κυλίτσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ξάνθης κ. Ιωάννης Σπυριδόπουλος, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Η παρουσία της 40μελούς Χορωδίας, καθήλωσε το κοινό, αφού μετέφεραν πλήρως τα συναισθήματα, που άγγιξαν τις ψυχές όλων, αρχής γενομένης από τον ομιλητή κ. Ιωάννη Βερβενιώτη, τον αφηγητή κ. Ευάγγελο Στάμου, τους μονωδούς κ. Δήμο Τσίμπο και Κωνσταντίνο Χριστογιώργο, τον Χοράρχη κ. Θεόδωρο Κοκορίκο.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης, στη συνέχεια, παρακάλεσε τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονα να κλείσει την εκδήλωση, ο οποίος και πραγματοποίησε μια μεστή περιεχομένου σύνοψη της, την οποία εμπλούτισε με τις παραινέσεις του, ευχαριστώντας, ταυτόχρονα, όλους τους συντελεστές από τους οποίους ζήτησε να μεταφερθούν οι ευχαριστίες του στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

Επακολούθησε το πηγαίο χειροκρότημα του κοινού προς τους συντελεστές της εκδήλωσης, έγινε ανταλλαγή δώρων και ο Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης και όσους υποστήριξαν στην εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου