Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Δράση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών με κυκλαδικά ειδώλια

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), επισκέφτηκαν την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών, οι μαθητές της α’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αρτάκης. 


Η δράση ξεκίνησε με την αναφορά στον μεγάλο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στον οποίον είναι αφιερωμένη η συγκεκριμένη ημέρα, καθώς και στο μήνυμα που είχε ετοιμάσει η ΙΒΒΥ, (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα), «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο», το οποίο διανέμεται σε όλον τον κόσμο, με σκοπό την διάδοση του βιβλίου και της ανάγνωσης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συνονθυλεύματος της φιλαναγνωσίας με την ιστορία του Κυκλαδικού Πολιτισμού, μιας και η βιβλιοθήκη συνεργάζεται με το μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, έχοντας στην κατοχή της μουσειοσυσκευή με αντίγραφα εκθεμάτων και εποπτικού υλικού.

Η εξερεύνηση ξεκίνησε με την αφήγηση του βιβλίου της Ελένης Γερουλάνου «Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα: με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια» και ανακάλυψαν πως τα μουσειακά αντικείμενα παύουν να είναι απόμακρα και αδιάφορα για τα παιδιά, αναδεικνύοντας εκφράσεις και συναισθήματα που ανοίγουν παράθυρα στον ψυχικό κόσμο των μικρών αναγνωστών. 


Στην συνέχεια, ταξίδεψαν στο παρελθόν και με την βοήθεια του χάρτη, κάναμε μία σύντομη στάση στα νησιά των Κυκλάδων, ήρθαν σε επαφή με τα ειδώλια και γνώρισαν πως κατασκευάστηκαν. Σχολίασαν την καθημερινότητα των κατοίκων και στο τέλος με στένσιλ τα παιδιά ζωγράφισαν τα περιγράμματα των αγαλματιδίων και έφτιαξαν τους δικούς τους σελιδοδείκτες. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν ότι το παρελθόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρόν και ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν, να προσεγγίζουν την ιστορία, να εκφραστούν δημιουργικά και όλα αυτά με αφετηρία ένα βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου