Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Γιάννης Μπάρμπας: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Την απάντησή του δίνει ο Γιάννης Μπάρμπας τεχνικός σύμβουλος και μέλος ΔΣ ΟΛΝΕ, σε δημοσιεύματα πού όπως αναφέρει απαξιώνουν τη διοίκηση του οργανισμού σχετικά με τον προγραμματισμό της μεταφοράς του εμπορευματικού λιμανιού της Χαλκίδας. 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Νομίζω οτι η δημοσίευση του ΠΡΩΤΕΑ γίνεται αυτή τη χρονική στιγμή, με όχημα εντυπώσεων το evialead, διότι έχει ανακοινώθεί εδώ και αρκετές μέρες πως σχετικά γρήγορα θα ξεκινήσει η διαβούλευση στα πλαίσια της οριστικοποίησης του master plan για τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τις χερσαίες ζώνες τους, της μείζονας περιοχής της Χαλκίδας.
Επίσης ο αντιπρόεδρος και η ταμίας του ΠΡΩΤΕΑ ήταν από τους πρώτους που έγιναν δεκτοί, απο την την νέα διοίκηση του ΟΛΝΕ, συνοδευόμενοι απο τη βουλεύτρια του νομού Ευβοίας κυρία Ζωή Λιβανίου. Μας είχαν ενημερώσει σχετικά με τα σχέδια και τις μελέτες που είχαν εκπονήσει, για τα εμπόδια και τις "αρνήσεις" που είχαν εισπράξει, τόσο από πολιτικούς όσο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρ' ολα αυτά, αν και είμασταν στην περίοδο της ενημέρωσης και γνώσης των τεκτενόμενων στον ΟΛΝΕ, αντιμετωπίσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους και τους παραπέμψαμε στο μέλλον και στην πιθανότητα να ενταχθεί η πρότασή τους στο master plan.
Όμως, με έκπληξη διαβάσαμε στο ίδιο blog, απαξιοτικούς χαρακτηρισμούς για την διοίκησή μας και για τον προγραμματισμό της μεταφοράς του εμπορευματικού λιμανιού της Χαλκίδας, στους ήδη υπάρχοντες προβλήτες εμπρός από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ (τσιμεντάδικο).

1) Οταν απαξιώνεις τον καθ' ύλην αρμόδιο οργανισμό που θα υποστηρίξει το σχέδιό σου, πως μετά θα προσέλθεις σε αξιόπιστο διάλογο με αυτόν;
2) Οι εγκαταστάσεις του τσιμεντάδικου υφίσταντο προτού γεννηθούν τα μέλη του ΠΡΩΤΕΑ !
3) Η μετατροπή των πιο πάνω εγκαταστάσεων από βαριά βιομηχανία σε εμπορευματικό λιμάνι χαμηλής δραστηριότητας, αποτελεί αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της περιοχής.
4) Η Αυλίδια Αρτέμιδα ανακαλύφθηκε το 1956 και 60 χρόνια μετά, μια λαοπρόβλητη κυβέρνηση, εν μέσω πελώριων προβλημάτων προσπαθεί να βάλλει σε μια τάξη τον πολύπαθο χώρο της Αυλίδας.
5) Παγκόσμια πρακτική είναι οτι όταν μια περιοχή χαρακτηρίζεται Αρχαιολογικός χώρος, οι ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες δεν καταργούνται αλλα γίνεται προσπάθεια εξωραισμού και εξορθολογισμού της χρήσης.
6) Σε πολλές περιοχές συνυπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και λιμάνια, όπως Ραφήνα, Πόρτο Ράφτης, Πειραιάς(αρχαία τείχη) και άλλα....

Σήμερα, είναι συχνό φαινόμενο, -όλες οι ''αντιπαραθέσεις''- να έχουν την τάση να παρουσιάζονται σαν μια μάχη για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Σχεδόν πάντα, όμως, στην εποχή που διανύουμε, είναι εμπορικοί ''πόλεμοι''... 

Για το κοινό καλό, λοιπόν, η προστασία της ιστορικότητας του μνημειακού αρχαιολογικού χώρου, της Αυλίδας και γενικότερα, στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, οφείλει να λαμβάνει υπόψιν της ΚΑΙ την ανάγκη για εξωστρέφεια και προοδευτική διαχείριση. Οι υπεύθυνοι συνδιαχειριστές δεν ''χαφιεδίζουν'' και δεν υποκινούν την παραπληροφόρηση... δεν ωφελεί κανέναν και ειδικότερα, δεν προάγει την συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Εκτός και αν αυτό είναι ο αρρωστημένος αυτοσκοπός..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου