Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Διάλεξη “...και εγένετο φως

Την Δευτέρα 15 Απριλίου και ώρα 18:30, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΒΟΕΩΝ ΦΙΛΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ  «ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ», διοργανώνει στην έδρα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας (Κόκκινο Σπίτι), την διάλεξη του Δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνη Αντωνίου με θέμα: “...και εγένετο φως”

Περίληψη

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα τελευταία εκατό χρόνια η γνώση του ανθρώπου γύρω από τα μυστήρια του έναστρου ουρανού βελτιώθηκε σημαντικά με τη χρήση σύγχρονων αστρονομικών οργάνων καταγραφής και επεξεργασίας της ακτινοβολίας των άστρων. Tα υπερσύγχρονα αυτά αστρονομικά όργανα δεν βρίσκονται πλέον μόνο μέσα στους πύργους των Αστεροσκοπείων, αλλά και στο εσωτερικό διαστημοπλοίων ή τεχνητών δορυφόρων, στέλνοντας στη Γη τις πολύτιμες πληροφορίες τους για όσα συμβαίνουν στα πέρατα του Σύμπαντος.

Το ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, παραμένει ως έχει. Οι γνώσεις μας εξακολουθούν να είναι ελάχιστες και αδυνατούν να δώσουν μια τελική απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων, που απασχολούσαν την ανθρώπινη σκέψη χιλιάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Τι είναι αυτό που ονομάζουμε Σύμπαν για την σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα; Είναι άπειρο και αιώνιο ή μήπως υπήρξε μια αρχή; Τι υπήρξε πριν από αυτήν; Πώς εξελίσσεται και πού θα καταλήξει το γιγαντιαίο αυτό στερέωμα; Μέχρι που έχει φθάσει η γνώση μας; Υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε αλλά η άγνοιά μας είναι προσωρινή; Ή μήπως υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε και δεν πρόκειται να τα μάθουμε ποτέ;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην συνάντησή μας την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου και ώρα 6:30 μμ. στην έδρα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας στο Κόκκινο Σπίτι.

Α.Α.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Αντώνης Αντωνίου γεννήθηκε στην Κύμη. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά και στην Αστροφυσική στη Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήκει στο ερευνητικό τμήμα Αστρικής Φασματοσκοπίας του Τομέα Αστροφυσικής – Αστρονομίας- Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με εντεταλμένο ερευνητικό αντικείμενο τους θερμούς αστέρες εκπομπής. Παράλληλα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας. Έχει διδάξει, επίσης, ως επισκέπτης διδάσκων, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Περισσότερες από 80 επιστημονικές εργασίες (Δεκέμβριος 2018) του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ημερίδες επιστημονικού και ευρύτερου πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και σειρά εκπομπών-συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου